Spouwmuurisolatie is een goed idee

spouwmuurisolatie

Waarom is een spouwmuurisolatie een goed idee? Een spouwmuurisolatie is de meest effectieve manier om je huis comfortabel warm te maken en tegelijk flink te besparen op de energierekening.

Door voor spouwmuurisolatie te kiezen bespaar je wel een kwart van je gasverbruik voor verwarming en dat scheelt weer honderden euro’s per jaar. Zo verdient de isolatie van je spouwmuren binnen 3 tot 5 jaar terug. Een spouwmuurisolatie is dan ook de eerste stap om je huis energiezuiniger te maken en heel populair onder eigen huiseigenaar.

Voordelen van een spouwmuurisolatie

De isolatie van de spouw voorkomt warmteverlies. Hierdoor hoef je minder hard te stoken, want de temperatuurverdeling in de ruimte is veel gelijkmatiger in je huis. Hiermee verlaag je de gasrekening snel met 25 tot 30% per jaar. En op elke m2 gevel bespaar je ruim 9 tot 11 m3 gas. Kort gezegd, je bespaart honderden euro’s per jaar.

Met een spouwmuurisolatie kun je in een gemiddelde hoekwoning tot wel 450 euro per jaar besparen. Bij een 2 onder-1-woning kan dat oplopen tot maar liefst naar 550 euro per jaar. Door deze forse besparing heeft een spouwmuurisolatie een terugverdientijd van maar 3 tot 5 jaar.

Daarnaast krijg je door spouwmuurisolatie een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis. Zo gaat de temperatuur van de binnenmuur voelbaar omhoog en heb je nooit meer last van kille muren of tocht. In de zomer is het huis bovendien weer koeler.

Ook het milieu profiteert mee als je voor een spouwmuurisolatie kiest. Je huis beter isoleren bespaart schaarse brandstoffen en verkleint de CO2-uitstoot. Daarnaast is het ook een goede investering, want door isolatie verbeteren je het energielabel van je huis en wordt je huis ook meer waard.

Hoe werkt een spouwmuurisolatie?

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je gevel en huizen die na 1920 hebben bijna altijd een spouwmuur. Zo komen ze dan ook veel voor in Nederland en pas vanaf 1980 werd de spouwmuur bij de bouw standaard voorzien van isolatie.

Door de grote energiebesparing is toepassing van gevelisolatie bij bestaande woningen populair. Het na-isoleren van de spouw gebeurt door gaatjes te boren in de voegen van de buitengevel.

Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw eigenlijk geblazen en daarna worden de openingen weer netjes en bijna onzichtbaar gedicht. Een ervaren en erkend isolatiebedrijf dit in minder dan 1 dag, zonder dat je hier overlast van hebt. Hierdoor begin je dus eigenlijk direct met besparen op je gasrekening en kun je genieten van het verhoogde wooncomfort.